Preguntes freqüents

1.- Què és la Medicina Tradicional Xinesa?
2.- Quines patologies pot tractar la Medicina Tradicional Xinesa?
3.- A quines zones del cos es puntura? Fa mal? Quant dura una sessió?
4.- A part de la puntura, quines altres tècniques es poden utilitzar?
5.- En quines malalties està contraindicada l’ acupuntura?

1.- Què és la Medicina Tradicional Xinesa?
L’acupuntura forma part de la Medicina Tradicional Xinesa. La Medicina Tradicional Xinesa és un sistema mèdic complert, amb més de 3000 anys d’història, que tracta els desequilibris mitjançant l’ acupuntura, fitoterapia, Qi Gong… En el nostre entorn les tècniques de tractament que no són l’ acupuntura són poc utilitzades (sobretot la fitoteràpia, que a la Xina és una part important de tractament, però com que a Occident no disposem de les mateixes plantes que a la Xina, el seu ús correcte és gairebé anecdòtic).

La Medicina Tradicional Xinesa es diferencia de la Medicina Occidental en que veu l’ésser humà com a una globalitat. Mentre la Medicina Occidental s’ha anat especialitzant (fet que ens ha permès enormes avenços en el tractament de un gran nombre de patologies), la Medicina Tradicional Xinesa s’ha quedat a alguns metres de l’ésser humà, mantenint un visió més holística. Mentre la Medicina Occidental anava super-especialitzant-se, anava descubrint els teixits, la cèl.lula, el nucli cel.lular, l’ADN…, el metge Xinés s’ha mantingut a alguns metresde l’ésser humà.

La millor manera d’explicar la diferència entre els dos sistemes mèdics, és una història que em va explicar un dels meus mestres: Un home va caminant per un bosc, i arriba a una zona on hi ha un llac. Hi ha 2 maneres d’apropar-se al CONEIXEMENT d’aquella aigua. La Medicina Occidental, agafa una mostra d’aigua en una probeta, la porta a un laboratori, i n’obté la composició química d’aquella aigua. El Metge Xinés s’asseu i observa qué passa: els dies de pluja, els dies de sol, les aus que passen per sobre d’aquelles aigües, els peixos que hi habiten…, al cap del temps els Metge Xinés tindrà un coneixement d’aquella aigua. Les dues formes d’apropar-se a aquella aigua ens aporten dos coneixements vàlids (i complementaris) de l’aigua.

2.- Quines patologies pot tractar la Medicina Tradicional Xinesa?

La Medicina Occidental és extramadament eficaç en aquelles patologies on el problema és una alteració ORGÀNICA (com més clarament orgànica és una patologia, millor actúa la Medicina Occidental).
Agafant l’exemple de l’aigua de l’anterior qüestió, quan el problema és una alteració en la composició química de l’aigua, la Medicina Occidental és enormement eficaç en el seu tractament.

Però que passa quan la composició química de l’aigua és normal? Què passa quan un pacient presenta símtomes i les exploracions complementàries són normal? Aquí hi ha un grup de patologies on el problema no és tant orgànic, sino FUNCIONAL. Hi ha una alteració en la funció d’algun òrgan que és la responsable dels símptomes del pacient. En aquest grup de malalties, la Medicina Tradicional Xinesa pot formar part de l’arsenal terapèutic.

3.- A quines zones del cos es puntura? Fa mal? Quant temps dura una sessió?

Coneixem uns 400 punts d’acupuntura, distribuïts per tot el cos. Tots es poden punturar, tot i que en determinades patologies, hi ha punts contraindicats.

Les agulles d’acupuntura són agulles d’un sol ús. Són agulles molt fines i molt afilades, així implica que la punció no sigui dolorosa. Evidentment, que la entrada de l’agulla es nota, però el pacient no ho viu com una experiència dolorosa. També es pot notar una petita corrent elèctrica un cop ha entrat l’agulla, que desapareix als pocs segons.

En la gran majoria dels nostres pacients, l’experiència d’una sessió d’acupuntura, és una experiència agradable i satisfactòria. Pel que fa al temps de durada, una primera vista dura entre 60 i 90 minuts, i les visites succesives, entre 45 i 60 minuts.

4.- A part de la puntura, quines altres tècniques es poden utilitzar?

La tècnica simple consisteix en punturar un punt d’acupuntura (punxar el punt amb una agulla d’acupuntura). També podem realitzar MOXIBUSTIÓ d’un punt d’acupuntura, que consisteix en calentar un punt mitjançant el fum resultant de la combustió de la moxa.

Una altra tècnica és l’ELECTROACUPUNTURA, que consisteix en conectar una petita corrent elèctrica (no dolorosa) a les agulles d’acupuntura. També tenim l’AURICULOPUNTURA, que consisteix en estimular punts situats a l’orella de pacient. Normalment el pacient marxa a casa amb unes petites enganxines a l’orella, que tenen una boleta que estimulen els punts de l’orella.

5.- En quines malalties està contraindicada l’ acupuntura?

L’acupuntura estaria contraindicada en pacients amb infeccions cutànies. Hauriem de buscar zones lliures d’infecció on poden realitzar la puntura. També s’ha de vigilar en pacients amb alteracions de la coagulació, o que prenen fàrmacs que la alteren. En aquest pacients harem de punturar punts superficials.

En els pacients portadors de marcapasses cardíac, està contraindicada l’electroacupuntura, ja que la petita corrent que s’hi aplica, pot alterar el funcionament del marcapasses.

Actualització 23/01/2017